Така бе създаден преди години music.bg – порталът: като още едно място, където да се срещат свирещи и слушащи, участвали и спомнящи си, родители и деца, следващи родители и деца, просто любопитни и изкушени от рок музиката отдавна. И още по-конкретно: от българския рок. А преобладаващо: от всичките наши културни времена, прицелени повече не в тези на черно-белия рокендрол на чуждите кумири и след тях в прохождането на днешните БГ рок ветерани – а в следващото поколение, появило се в преходния обществен водораздел между социализма и напъпилата демокрация. Т.е. в следваща културна епоха, идиоматично рамкирана „много след 9-ти (септември 44-та), някъде около 10-ти (ноември 89-та)”.

1 Глава

Днес интернетът

е вездесъщия канал за комуникация. В нашия music.bg има от всичко по малко, но повече са хроникалните документи именно от появата на обществената сцена на рок поколението на „цветята от края на 80-те”. Имаме радио, подкаст, кът за събития, а най-богат е панелът „Мюзе” (своеобразната социална мрежа в сайта ни). Тук създателите, модератори, приятели и самите потребители подреждат аудио-визуалните спомени: статии и снимки, видеоклипове и аудиозаписи, филми и концерти. Време беше да го разширим още. Чувстваме се длъжни заради домейна ни. И заради самата история – която в интернет съществува само, ако някой я е създал там или си е дал труд да я „опише”, прехвърли във виртуалната медия.

2 Глава

В Мрежата

тематичните пространства за българския рок са едва малко повече, отколкото излезлите книги с хартиени страници и илюстрации. Ние харесваме всичките. Познаваме се с едни от създателите им, с други даже си сътрудничим (напр. с Българските рок архиви на Павел Серафимов). Опитахме се да структурираме „продължение”, което не преоткрива топлата вода. Разширението ни трябваше да бъде в посока на улесняване достъпа на потребителите (рок-изкушените и посветените) до базовата информация и откриване и публикуване на нова – която (досега, някак) е липсвала в Мрежата; примерно съществуваща история, реална хроника, състоял се, но не стигнал до виртуалната медия събитиен свят.

3 Глава

След едва няколко издадени

в книги изследвания на популярни пишещи доайени на музикалната журналистика (Вл.Гаджев, Р.Стателова, Ч.Чендов) за световните течения и понятия и българските първопроходци на рока (Чендов и после Р.Янев ги наричаха „роКоначалниците”), в новия век се издадоха още няколко книги: по-дебели и по-лъскави, но отново със съдбата на антикварни рядкости. Те, вече, нижеха хрониките на онази рок генерация, която едва след средата на 80-те включи инструментите си и извиси гласовете си по читалища, клубчета, гимназиални празници, докато Комсомолът ги нареди на сцените на първите рок фестивали на „непрофесионалните групи”, а все по-масово свирещи и слушащи си организираха актуалните тогава „рок срещи”.

4 Глава

Повече време отне

мащабното ни намерение за събиране и подреждане на достъпна информация от рок-средата и добавянето на наш си, уникален, прес-рок архив с публикации от времето на Прехода. Ачо, Димитър Пенчев, Юри Стойков, Емил Братанов и с още приятелска помощ, създадоха в music.bg един по-различен „Лексикон”. С групи/изпълнители и автентична медийна хроника. Разбира се, самото „продължение” на сайта ни като музикален архив и социална мрежа ще продължава да се развива. Но отнякъде трябваше да започнем. Решихме това да е времето на Второто БГ рок поколение, онова от Прехода, „цветята от края на 80-те”, самобитни и ярко-цветни (т.е. периодът 1986–1996 г.). Защото, оказа се, че за тези рокаджии някога е писано много, а днес се намира малко. Някои, за жалост, даже изгоряха в безвремието. Тогава не беше лесно да си "тиква в задния двор" на естрадата, после - изобщо в мазетата на неслучилия се музикален бизнес. И най-вече, защото те са ярка част от БГ рок историята.

5 Глава

В „пространството” на

групите/изпълнителите сме подредили в удобно малко поле Кои са те/Биография/Къде може да ги чуете или видите. Предвидихме азбучна търсачка. Търсите или сте си харесали някоя рок група от „нашите”? Избирате я. Може да прочетете много за нея в Българските рок архиви (най-добрата, припозната и от изпълнителите, БГ рок енциклопедия). След това да „отидете” до тяхно аудио или видеоклип другаде. Само с три клика. На третото място няма творческата им биография. На второто – по-често липсват аудио-визуалните примери. Сега ще ви е по-лесно. А и ще отбелязвате посещения и при клиповете в YouTube на групата, и в Bulgarian Rock Archives – ако сте рок фен, всички те (и ние също) се нуждаят от вашата подкрепа.

6 Глава

Медийният ни рок архив

е нещо не-представяно да сега. Съдържанието му е практически изследователската база на една докторска дисертация. А тя обединява личните колекции на трима души (Емил и тук благодари на Павел и на Боян, ние се присъединяваме). Ако изрежем отделните публикации (статии, интервюта, ревюта на албуми, репортажи от концерти) от намерените пожълтели хартиени страници на вестници и списания в периода 86/96-та – събраните хроникални единици са близо 2000. В нашия Лексикон, на „рафта” за „старите вестници” ние сме подбрали ок. 500 текста с автентичната рок история на Прехода, на Второто БГ рок поколение – такава, каквато обществения комуникатор (хартиените медии от тогава) е записал черно на бяло. Така обективираме историята, осветляваме я и витализираме рок сцената от Прехода не като легенди и клюки, а като реално съществуващи събития.

7 Глава

В болното време

на Ковид-кризата ни помогна Национален Фонд „Култура”. Сцените бяха затворени, прожекторите и апаратурите - изключени. Някои се бореха с карантината и за здравето си, други опитваха да творят на компютъра. И ни напуснаха съмишленици. Идеята за интернет-сцена трябваше да изпревари всичко. Защото усетихме, че се превръщаме в самотници. Затова Ангел (Ачо) Пенчев очерта и място за истински виртуални концерти/репетиции с виртуални изпълнители и виртуална публика – но събрани в дадения момент на живо на интернет-сцената „На живо от вкъщи”. Това бе предложението ни пак да се срещаме: всички, по-безопасно, без феновете да се чудят къде са музикантите им. Премиерата бе успешна. Разположихме витрината на групите и медийната библиотека. Ще ги попълваме, докато ни има (и като сайт, и като хора с мисия). Така не само "историята на изпълненията" ще продължи да се пише.

8 Глава

Може би

подпомагането от НФК ни „пришпори” да създадем това „разширение” на music.bg – Лексикона. Заедно с виртуалната сцена „на живо”, с лесните за откриване няколко най-важни неща за дадена група/изпълнител; но особено с публикуването на открития и сканиран медиен архив. Вече имаме от всичко в повече, и съвсем нови любопитни изкушения: много снимки (като тази на Нели Воева от книгата за "цветята"), статии, инфо за изпълнители, събития, клипове, музика, радиото... Надяваме се, че в едно визуално семпло интернет-пространство сме събрали, обобщили и ретроактивирали времева част от българската рок хроника, която стойностно заслужава начинанието ни. И ще продължим да я търсим и осветляваме с помощта на всички Вас, приятели и непознати, попаднали тук. Само така времето ще продължи да живее в хората; случили се парчета от живота ни, превърнати в спомени.

Тази страница се реализира с финансовата подкрепа на програма "Публики" на