Muzikalna Kutia, our special guest Ilia Fortunov (2012, audio)

2,600 гледания

1   0


Няма го вече Илия Фортунов, Чори (Чорчика)! Ознаменува 70-годишнината си с пореден албум от поредния цикъл (трилогия), но не дочака рождения си ден. Едва от година-две имаше ФБ-профил, а самата му страница в Мрежата вече не е активна. Дано не останат само в архивите му събраните парчета за намисления ретроспективен диск на група "Везни", с която за Чори и другите започват много неща...
Бяхме приятели отдавна. Много музика сме изслушали и коментирали, доста питиета сме изпили заедно. Последната ми покана да гостува в Музикалната кутия бе във времето на ОффРоуд радио - 19 септ.2012 г.
Предаването го има все още, записът не е като за компактдиск, защото е от файла от сървъра на Медията, където по за един месец се пазеше всичко излъчено. Но за мен това е една от добрите срещи с Чори - разнообразен разговор и много музика: неговите фантастични пиеси, почерпени от живота, или от мечти и сънища. Нека го има за хората, които ще го помнят, или за онези, които ще го откриват тепърва.

Чорчик, честно, много ще липсваш на всички, които знаеха, че те има – докато те имаше. Един ден, ако все още я има Земята и има електричество, цялото изкуство ще остане като нули и единици. Който приживе е създал нещо, дето може да се превърне в нули и единици – ще го има сред Човечеството и в Културата. Не политици, президенти или обикновени мошеници. Те са обречени да живеят като еднодневки. А Създателите на Живот, Сънища и Философии – които могат да се прочетат, видят, чуят – ще са в реалната съкровищница на творенията на човека.
Продължавай да сънуваш, Чори! Ние ще продължаваме да слушаме. Докато и нас ни има.

Моите срещи с Чорчика в Оффроуд радио и ОФФнюз:
https://www.offnews.bg/news/Kultura_33/In-Memoriam-Otide-si-Iliia-Fortunov-Chorchika_645043.html
https://www.offnews.bg/news/OFFRoad-Radio_18757/Iliia-Fortunov-Dialozi-sas-sebe-si-ot-parvo-litce_103141.html
https://www.offnews.bg/news/Kultura_33/Iliia-Fortunov-posveti-parche-na-Petci-Giuzelev_220822.html

Лека да е пръстта над Илия Фортунов. Небесният бенд приема един страхотен мечтател и композитор, музикант и човек!

Виж още
Коментари

0 Коментари